Per enviar-nos algún comentari o suggeriment adreceu-vos a: www.gruprecerca@hotmail.com



dimecres, 2 de febrer del 2011

JA COMENCEN LES TASQUES PER DESBROSSAR EL CAMÍ RAL


Aqueta setmana han començat les feines de desbrossament del Camí Ral, a Olesa de Bonesvalls, concretament des de el mateix revolt que fa la carretera a l'entrada del Parc del Garraf, sortint d'Olesa cap a Avinyó nou, en direcció a can Camat i gairebé ja arriba a cal Joan. Esperem que el puguem fer ben aviat!
Petita Història del Camí Ral.
De Begues a Olesa, l’antic camí anterior (camí Ral) a la carretera que es va fer entre 1927-28, creuava la riera de Begues fins a nou vegades; passada la vinya de l’Escalat puja vers el Pla de la Creu i es fa ample, i d’aquí baixa fins a l’Hospital. En aquest tram encara es poden veure a les zones de paviment de roca les roderes de carruatges. Des de l’Hospital la via creuava la riera de Begues, pujava a can Parellada (mas Vallès al segle XIV) i seguia dret fins al Mas Cortnou; per sota l’actual carretera sortia al fondo de can Malet, passava per davant del mas Cortvell, els masos de la Gavarra sortint a coll de Garró, on encara es conserva l’antic empedrat que segueix la ruta cap a Vilafranca. La carrerada seguia el mateix recorregut que el camí Ral de Barcelona per Gavà i Begues fins a Vilafranca, amb parada a l’Hospital d’Olesa.

4 comentaris:

  1. I tant, un cop enllestit hem d'organitzar una excursió des-de Sant Boi fins a Vilafranca!!!

    Salut.

    ResponElimina
  2. Amics del GdROR,
    Estem feliços d'aquesta vostra nova activitat.
    L'arejament de camins pot ser una feina me-ins vistosa que la restauració d'una edificació, però es d'una gran utilitat y ames si es fa amb respecte per conservar los amb el seu estat sense intenció de convertir-los en carreteres pot ser un gran pas en la recuperació del patrimoni històric.
    Es important que es puguin conservar les roderes, que durant centenar d'anys ant llaurat els carros amb el seu traginar, i que aviat seran el sol vestigi del seu pas.
    En algun camins he vist que per facilitar el pas modernes andròmines s'han cobert amb terra i en el pitjor dels casos s'han trencat amb pales mecàniques. Com crec que ho esteu fen la conservació i valoració de les roderes com poden ser dels marges i dels forns, es un pas endevant.
    Felicitacions
    rails i ferradures

    ResponElimina
  3. Gràcies pel teu comentari "rails i ferradures"
    Dir-vos que les tasques de desbrossament son a càrrec de l'ajuntament, si més no amb el nostre asessorament de per ón passava el camí, però la feina grossa, si es pot dir així, ho fa gent especialitzada, amb desbrossadores i tractors per fer aquest tipus de feina, si ho haguessim de fer nosaltres no acabaríem mai.
    El que si que hem d'intentar és de que no s'en faci un mal ús, vull dir que serveixi tant per anar a peu, en bicicleta o a cavall, però mai amb un transport a motor.

    Salut!

    ResponElimina